miercuri, 16 decembrie 2009

Filme recomandate pentru ajunul de Craciun(special pentru ratata mea iubita :x)

Desi pare cel mai “rasuflat” si ridicol-dulceag cliseu dintre toate cele care circula in Occidentul nostru cel mirobolant, este intru totul adevarat. De Craciun oamenii vor sa vada filme care sa-i binedispuna. Si daca se poate, filme care-si sicronizeaza subiectul cu marea sarbatoare. Adica, de Craciun oamenii vor sa vada filme de Craciun. Nu mai insist asupra faptului ca diversele perioade ale anului cer diverse produse culturale. Se stie. Cinematografia de esenta mai mult sau mai putin comerciala este o cinematografie a adecvarii . Iarna se cer filme “cu nameti” si cu brazi impodobiti, vara se cer blockbustere (nu ca nu s-ar face blockbustere pe toata durata anului, dar sunt faimoase acele “summer blockbusters” care incearca sa rupa gura targului), de Paste se cer filme cu Cristosi si asa mai departe. E firesc sa fie asa, ca doar trebuie sa fii usor dus cu pluta sa vrei, in miezul iernii, impreuna cu familia blegita de sentimentul de bine al sarbatorilor, un film cu masacre pe malul fierbinte al nu stiu carei insule tropicale. Dar e bine sa fii si dus cu pluta…
Iata recomandarile CinemaRx pentru ajunul Craciunului:


The Nightmare Before Christmas (1993), in regia lui Henry Selick, este fara, drept de apel, o capodopera cinematografica. De la animatia stop-motion pana la povestea incredibil de originala, de la dialogurile inteligente pana la numerele muzicale inspirate, acest film, cu un Jack Skellington, rege al Orasului Halloween,care descopera Orasul Craciunului si are revelatia suprema a tuturor valorilor umane, merita vazut obsesiv in fiecare an…

A Christmas Story (1983), in regia lui Bob Clark , fascineaza si binedispune cu povestea de Craciun a lui Ralphie, un prichindel doldora de personalitate, convins ca o pusca Red Ryder BB este cadoul perfect. Cu toate ca adultii responsabili din jurul lui sunt reticenti, si se tem ca Ralphie se va rani cu o astfel de jucarie, insistentele acestuia sunt prea fermecator-inocente pentru a putea fi ignorate…

The Polar Express (2004), in regia lui Robert Zemeckis, este o animatie de mare clasa, care-ti fura ochii si te transpune complet in povestea initiatica a unui baietel sceptic, caruia i se ofera ocazia de a descoperi farmecul vietii. In noapte din ajunul Craciunului, eroul nostru puber si prematur cinic urca intr-un tren miraculos, si ajunge la Polul Nord, unde afla cu stupoare ca TOTUL este adevarat…

Joyeux Noel (2005), in regia lui Christian Carion, este un film mai dramatic decat cele produse de obicei pentru a celebra Craciunul, insa povestea este cutremuratoare. In ajunul sarbatorii, in timpul Primulul Razboi Mondial, soldatii francezi, scotieni si germani, simt impulsul puternic de a anula, cel putin temporar, dusmania, crimele si ororile razboiului, si sa-si petreaca impreuna Craciunul. Joyeux Noel este un film inspirational, care da seama de adevarata natura umana, imposibil de desfiintat chiar si in contextul macabru al unei conflagratii mondiale…

A Christmas Carol (2009), in regia lui Robert Zemeckis, este cea mai recenta transpunere cinematografica a celebrei “povesti” dickensiene. Daca e cel mai bun, ramane la latitudinea voastra de a decide, insa e cu siguranta cel mai spectaculos. E animat, e 3D, e un deliciu vizual grandios, iar Jim Carey face un multiplu rol de mare clasa…

Home Alone (1990), in regia lui Chris Columbus , este poate cel mai apreciat film de Craciun. Cu totii il stim pe Kevin McCallister care, uitat acasa de familia sa “zapacita”, se vede nevoit sa faca fata unui cuplu de infractori prosti ca noaptea. In nici o clipa nu renunta acest film la tonul curat, pozitiv, si completamente optimist…

It’s a Wonderful Life (1946), in regia lui Frank Capra, este un film tocmai bun pentru degustatorii de cinema stilat. Povestea este simpla, liniara si foarte sugestiva. George este un afacerist cu o inima de aur care, in urma unui incident neplacut, se gandeste serios sa-si puna capat zilelor. Insa ingerul Clarence, pentru a-i demonstra stupiditatea unui astfel de gest, ii arata cum ar fi aratat viata celor din Bedford Falls. Intr-un final, George isi da seama de tot binele pe care l-a facut, si de toti oamenii care ar suferi groaznic daca acesta s-ar sinucide…

How the Grinch Stole Christmas (2000), in regia lui Ron Howard. Poate nu e un film exceptional, insa “nebunia” ridicola a Grinch-ului, vitalizata de intepretarea magistrala a lui Jim Carey, merita toata atentia noastra. Nu e nevoie sa insist pe faptul ca finalul previzbil si multele clisee ii cam reduc din farmec acestui film. Insa, la urma urmei, How the Grinch Stole Christmas arata bine si, ceea ce e mai important, binedispune…

Miracle on 34th Street (1947), in regia lui George Seaton , este un film cat se poate de original, fara a fi insa a intinde coarda credibilitatii. Un batranel simpatic, convins ca e chiar Mos Craciun, este incarcerat in urma unui conflict nefericit. Un tanar avocat, fascinat si atras de bunatatea aparent infinita a posibilului “impostor”, decide sa-l reprezinte in instanta, sustinand in fata juriului ca inofensivul Kris Kringle este insusi Mos Craciun. Desi cinismul si indoiala persista, cei din jurul auto-declaratului Mos Craciun incep sa-si dea seama ca Kringle este mai mult decat un simplu mosneag simpatic…

Bad Santa (2003), in regia lui Terry Zwigoff, este o comedie “terapeutica” despre un infractor care se costumeaza in Mos Craciun pentru a-i mai usor sa jefuiasca magazinele in ajunul Craciunului. Nefericit, vagabond, hirsut, ratacit si completamente singur pe lume (miniaturalul sau complice nu se pune), Willie leaga o prietenie improbabila cu un baietel “tulburat”. Filmul are un mesaj simplu: Craciunul poate schimba si cei mai “pierduti” oameni…

Elf (2003), in regia lui Jon Favreau, este un film care porneste de la premiza ca Mos Craciun chiar exista, locuiese la Polul Nord, si are o armata de elfi care-l ajuta zi si noapte. Buddy, printr-un complex de circumstante ciudate, ajunge sa fie crescut in chiar casa lui Mos Craciun. Ajuns la maturitate, desi convins ca este si el un elf autentic, statura sa umana – uriasa in raport cu dimensiunile elfesti – il impiedica sa se integreze in comunitatea miniaturala a “ajutoarelor” “mosului”. In consecinta, este trimis inapoi in SUA pentru a-si descoperi adevarata identitate…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut ? Lasa un comentariu